Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ναυάγιο 4.000 ετών ανακαλύφθηκε στα παράλια της Σμύρνης


Οι υποβρύχιες ανασκαφές που διενεργούνται από το Κέντρο Ερευνών Ενάλιας Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Αγκύρας (ANKÜSAM) έχουν αποκαλύψει βυθισμένα πλοία που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ. μέχρι την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην περιοχή Βουρλά της Σμύρνης στην Τουρκία.



Μια πρόσφατη ενάλια ανασκαφή έφερε στο φως ένα πλοίο, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αρχαιολόγοι χρονολογούν την ηλικία του στα 4000 χρόνια, καθιστώντας το ως ένα από τα αρχαιότερα βυθισμένα πλοία που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στην περιοχή της Μεσογείου.

Το λιμάνι των Βουρλών αποτελεί σήμερα έναν από τους σπανιότερους υποβρύχιους ανασκαφικούς αρχαιολογικούς χώρους της Τουρκίας. Ο καθηγητής Hayat Erkanal, επικεφαλής των ανασκαφών στην Limantepe για την υποθαλάσσια αρχαία πόλη των Κλαζομενών και διευθυντής του ANKÜSAM, δήλωσε ότι το λιμάνι χρονολογείται στον 7ο αιώνα π.Χ. Οι Κλαζομενές, εξηγεί, ήταν παραθαλάσσια πόλη, με αποτέλεσμα να «φιλοξενεί» πολλά βυθισμένα πλοία από διάφορες εποχές. Ένας σεισμός του 8ου αιώνα βύθισε την πόλη κάτω από το νερό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα του εργάζεται αυτή τη στιγμή για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών και της ηλικίας του πιο πρόσφατου ναυαγίου.

«Υπάρχουν άλλα δύο βυθισμένα πλοία που διεκδικούν τον τίτλο του αρχαιότερου του κόσμου», δηλώνει ο Erkanal. Το ναυάγιο του Uluburun, που βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών του Kas, είναι περίπου 3.500 ετών, ενώ το βυθισμένο πλοίο της Hatshepsut, πέμπτης Φαραώ της 18ης Δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου, είναι κατά 150 χρόνια περίπου μεγαλύτερο.

«Αν επιβεβαιώσουμε ότι το βυθισμένο πλοίο που ανακαλύψαμε πρόσφατα είναι 4.000 ετών, τότε αυτό θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την αρχαιολογία», δήλωσε ο Erkanal.

Ο ίδιος προσθέτει ότι τα υλικά που αφαιρέθηκαν από τη θάλασσα πρέπει να καθαρίζονται από το αλάτι προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αποσύνθεσή τους. Η διαδικασία αυτή διεξάγεται σε ένα μεγάλο εργαστήριο συντήρησης, το οποίο άνοιξε πρόσφατα στο Αρχαιολογικό Πάρκο και Κέντρο Έρευνας Ενάλιας Αρχαιολογίας «Mustafa Vehbi Koç». «Η διαδικασία ανέλκυσης ενός βυθισμένου πλοίου από το νερό μπορεί να διαρκέσει περίπου 7 με 8 χρόνια», δηλώνει ο Erkanal.

«Μέσα από τις ανακαλύψεις της ομάδας εργαζόμαστε να σχεδιάσουμε τον θαλάσσιο χάρτη της περιοχής. Δουλεύουμε επίσης πάνω σε ένα σχέδιο για να μετατρέψουμε την περιοχή, η οποία έχει πολλές σημαντικές πληροφορίες για την παγκόσμια ναυτική ιστορία, σε ένα πειραματικό κέντρο αρχαιολογίας», είπε.

Η ομάδα θα επικεντρωθεί επίσης στην ανέλκυση και έκθεση ενός οθωμανικού πλοίου από την περιοχή, και σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εργασίες της τον επόμενο χρόνο. Επικαλούμενος μόνο μερικά άλλα ναυάγια της Οθωμανικής εποχής, που έχουν ανακαλυφθεί στη Limantepe, ο Erkanal δήλωσε ότι υπάρχει μια «σημαντική έλλειψη» στα αρχαιολογικά αρχεία.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη ένα παράδειγμα για να δείξουμε τη θαλάσσια δύναμης μας που κυριαρχούσε κατά το παρελθόν στη Μεσόγειο», είπε.


Πηγή: The Archaeology News Network, Έρρωσο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου