Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Υπάρχουν περισσότεροι γαλαξίες γύρω από τον δικό μας λένε οι αστρονόμοι


Οι προσομοιώσεις των υπολογιστών για το σχηματισμό του Γαλαξία μας δείχνουν ότι πρέπει να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι, μικρότεροι γαλαξίες γύρω από τον δικό μας από ό, τι παρατηρείται με τηλεσκόπια.


Έτσι όμως αμφισβητείτε η γενικά αποδεκτή θεωρία της ψυχρής σκοτεινής ύλης, μια ουσία που προβλέπουν οι επιστήμονες επιτρέπει τον σχηματισμό των γαλαξιών γύρω από τον Γαλαξία μας από ό, τι φαίνεται. Οι κοσμολόγοι και οι φυσικοί σωματιδίων στον Οργανισμό Υπολογιστικής Κοσμολογίας και τον Οργανισμό Φυσικής Σωματιδίων Φαινομενολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Durham, σε συνεργασία με συναδέλφους τους στην LAPTh College & University στη Γαλλία, νομίζουν ότι έχουν βρει μια πιθανή λύση στο πρόβλημα.

Γράφοντας στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (MNRAS), οι επιστήμονες δείχνουν ότι τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης, καθώς η βαρύτητα, θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τα φωτόνια και τα νετρίνα στο νεαρό Σύμπαν, προκαλώντας την σκοτεινή ύλη να σκορπίσει . Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μάζες της σκοτεινής ύλης - ή φωτοστέφανα - που προέκυψε από τις αρχές του Σύμπαντος, παγιδεύονται το διαγαλαξιακό αέριο που απαιτείται για να σχηματίσει αστέρια και οι γαλαξίες.

Η εικόνα στο πάνω μέρος της σελίδας δείχνει το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου, έναν νάνο γαλαξία κοντά στο Γαλαξία μας, και είναι ανάλογο με κάποια από τα μικρά γαλαξίες που υπάρχουν στο σύμπαν. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο υπέρυθρο φως από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA.

Η σκέδαση (αντανάκλαση) των σωματιδίων της σκοτεινής ύλης εξαφανίζει τις δομές που παγιδεύουν αέριο, σταματώντας περισσότερους γαλαξίες από το να διαμορφωθούν γύρω από τον Γαλαξία μας και μειώνοντας τον αριθμό που πρέπει να υπάρχει. Ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Celine Boehm, στο Ινστιτούτο Φυσικής Σωματιδίων Φαινομενολογία, στο Πανεπιστήμιο Durham, δήλωσε: «Δεν ξέρω πόσο ισχυρές είναι αυτές οι αλληλεπιδράσεις γιαυτό κάνουμε και τις προσομοιώσεις.

"Με τη ρύθμιση της δύναμης της σκέδασης των σωματιδίων, θα αλλάξει ο αριθμός των μικρών γαλαξιών, η οποία μας επιτρέπει να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη φυσική της σκοτεινής ύλης και πώς μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλα σωματίδια στο Σύμπαν. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς μια κοσμολογική μέτρησης, σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των γαλαξιών σε τροχιά γύρω από τον Γαλαξία μας, επηρεάζεται από τις μικροσκοπικές κλίμακες της σωματιδιακής φυσικής. "

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί δεν υπάρχουν περισσότεροι γαλαξίες σε τροχιά γύρω από τον δικό μας, οι οποίες περιλαμβάνουν την ιδέα ότι η θερμότητα από τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος αποστειρωνουν το αέριο που απαιτείται για το σχηματισμό των αστέρων.

Οι ερευνητές λένε ότι τα σημερινά αποτελέσματα προσφέρουν μια εναλλακτική θεωρία και θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα τεχνική για την ανίχνευση αλληλεπιδράσεων μεταξύ άλλων σωματιδίων και την ψυχρή σκοτεινή ύλη.

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Carlton Baugh, στον Οργανισμό Υπολογιστικής Κοσμολογίας, στο Πανεπιστήμιο Durham, δήλωσε: «Οι αστρονόμοι έχουν φτάσει από καιρό στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος της ύλης στο Σύμπαν αποτελείται από στοιχειώδη σωματίδια που είναι γνωστά ως σκοτεινή ύλη.

"Αυτό το μοντέλο μπορεί να εξηγήσει περισσότερα για το πως φαίνεται το Σύμπαν, εκτός από την δική μας αυλή, όπου αποτυγχάνει παταγωδώς.

"Το μοντέλο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι μικροί δορυφορικοί γαλαξίες γύρω από το Γαλαξία μας από ό, τι μπορούμε να παρατηρήσουμε.

"Ωστόσο, χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις σε υπολογιστές για να επιτρέψει την σκοτεινή ύλη για να γίνει λίγο πιο διαδραστική με το υπόλοιπο υλικό στο Σύμπαν, όπως τα φωτόνια, μπορούμε να δώσουμε στην κοσμική γειτονιά μας μια αλλαγή και να βλέπουμε μια αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των γαλαξίες γύρω μας από ό, τι πιστευόταν αρχικά. "

Οι υπολογισμοί έγιναν με τη χρήση του υπερυπολογιστή COSMA στο Πανεπιστήμιο του Durham, η οποία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου σε επίπεδο Dirac υπερ-υπολογιστών.

Επιμέλεια: Ηλίας Σιατούνης   Πηγή: dailygalaxy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου