Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Κρόνος: Σαν πίνακας εξωγήϊνου καλλιτέχνη


Τα σύννεφα του Κρόνου που παρασύρονται από ανέμους υψηλής ταχύτητας, φαίνονται σαν να είναι ζωγραφισμένα σε κάποιο πίνακα ενός «αλλοδαπού» καλλιτέχνη!
Οι ταχύτητες του ανέμου στον Κρόνο μπορεί να φτάσουν τα 1.800 χ.α., δηλαδή πάνω από τέσσερις φορές τις ταχύτητες που φθάνουν στη Γη.
Η όψη που φαίνεται στην εικόνα, είναι προς την ηλιόλουστη πλευρά των δακτυλίων από περίπου 29 μοίρες πάνω από τούς δακτυλίους. Η εικόνα λήφθηκε από το διαστημικό σκάφος Cassini με ευρυγώνια κάμερα στις 4 Απριλίου 2014 και με τη χρήση ενός φίλτρου που παραδέχεται μήκη κύματος κοντά στο υπέρυθρο φως και επικεντρώνεται στα 752 νανόμετρα.
Η εικόνα έχει ληφθεί από μια απόσταση περίπου 1.800.000 χιλιόμετρα από τον Κρόνο. Η Κλίμακα της εικόνας είναι 109 χιλιόμετρα ανά pixel.
Η αποστολή Cassini-Huygens είναι ένα έργο της NASA σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και την Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος.
Το Jet Propulsion Laboratory, είναι το τμήμα του California Institute of Technology στη Πασαντένα,που διαχειρίζεται την αποστολή για τη NASA
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποστολή του Cassini-Huygens http://www.nasa.gov/cassiniκαι http://saturn.jpl.nasa.gov.
Η αρχική σελίδα της ομάδας απεικόνισης του Cassini είναι στο http://ciclops.org.
Επιμέλεια: Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου