Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Γιγάντια "νήματα" πυρακτώσεως παρατηρήθηκαν στον Ήλιο


Ένα οφιοειδές, εκτεταμένο "νήμα" ηλιακού υλικού εντοπίστηκε στο μπροστινό μέρος του Ηλίου το οποίο φθάνει σε μήκος από άκρο σε άκρο, περίπου τα ...1.600.000 χιλιόμετρα!

Αυτές οι εικόνες που έδωσε το διαστημικό δορυφορικό τηλεσκόπιο SDO που παρακολουθεί τον Ήλιο, δείχνουν μια σκοτεινή γραμμή οφιοειδούς σχήματος, ένα "νήμα" από ηλιακό υλικό, που αιωρείται πάνω από την επιφάνεια του ήλιου.

Οι "ίνες" είναι σύννεφα ηλιακού υλικού που δημιουργούνται από την επίδραση ισχυρών μαγνητικών δυνάμεων. Αν και εμφανώς ασταθές, μπορεί να διαρκέσουν για μέρες ή ακόμα και εβδομάδες.

Το SDO της NASA συνέλαβε τις εικόνες στο υπεριώδες φως και τα διαφορετικά χρώματα αντιπροσωπεύουν διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός και διαφορετικές θερμοκρασίες.

Το Solar Dynamics Observatory, ή SDO, παρακολουθεί τον ήλιο 24 ώρες το 24ώρο, και έχει παρατηρήσει αυτό το γιγάντιο "νήμα" για αρκετές ημέρες, καθώς περιστρέφεται γύρω από Ήλιο. Αν αυτό το νήμα ισιώσει, θα φθάσει σχεδόν σε όλη την διάμετρο του Ηλίου, περίπου τα 1.600.000 χιλιόμετρα δηλαδή το οποίο είναι 100 φορές το μέγεθος της Γης.

Το SDO λαμβάνει εικόνες του "νήματος" από πολυάριθμα μήκη κύματος, από τα οποία καθένα από αυτά τροφοδοτούν υλικό από διαφορετικές θερμοκρασίες στον Ήλιο. Εξετάζοντάς κάθε ηλιακό χαρακτηριστικό σε διαφορετικά μήκη κύματος και θερμοκρασίες, οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν περισσότερα για το τι προκαλεί αυτές τις δομές, καθώς και τις περιστασιακές γιγάντιες εκρήξεις που στέλνουν στο διάστημα στεματικό υλικό

Στις φωτογραφίες εμφανίζεται το "νήμα" σε διαφορετικά μήκη κύματος. Ο σκούρος συνδυασμός της εικόνας παράχθηκε από ανάμειξη δύο μήκους κύματος υπεριώδους φωτός με μήκος κύματος 193 και 335 Angstroms. Το κόκκινο στην εικόνα δείχνει το μήκος κύματος 304 Angstrom του υπεριώδους φωτός.

Επιμέλεια: Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου