Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό


Τη σημασία του ψηφιδωτού που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης ανέδειξαν οι Κατερίνα Περιστέρη και Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενες παράλληλα στην πορεία των ανασκαφών στο Λόφο Καστά.



«Η αρπαγή είναι ένα καθαρά ταφικό θέμα. Έχουμε ένα ακόμη δείγμα χρονολόγησης του τάφου: Τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα .π.Χ.» δήλωσε η επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη.

«Βρίσκουμε την σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης στην τοιχογραφία του λεγόμενου τάφου της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Έχουμε και δεύτερη απεικόνιση με τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, σε σκηνή ιερού γάμου, στο ερεισίνωτο του μαρμάρινου θρόνου, στον τάφο της Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στις Αιγές» σημείωσε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και εξήγησε:


«Οι σκηνές αυτές συνδέονται με τις λατρείες του κάτω κόσμου, με την Ορφική λατρεία- κάθοδος στον Άδη-καθώς και με τις διονυσιακές τελετές. Ο εκάστοτε επικεφαλής του οίκου των Μακεδόνων ήταν ο αρχιερέας αυτών των λατρειών. Σας θυμίζω την πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για τα κατάλοιπα της μάσκας που βρέθηκαν στα κατάλοιπα των οστών του Φιλίππου. Σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν η μάσκα, την οποία φορούσε ο Φίλιππος στις ορφικές τελετές. Επομένως, η παράσταση στην περίπτωσή μας έχει συμβολική σημασία, η οποία μπορεί να δηλώνει κάποια σχέση του ”ενοίκου” του τάφου με τον μακεδονικό οίκο. Ο πολιτικός συμβολισμός είναι πολύ ισχυρός σε όλες τις εποχές».

Η κυρία Περιστέρη επισήμανε ότι από την παράσταση δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το φύλο του νεκρού, υπάρχει όμως βεβαιότητα ότι ο νεκρός ήταν εξαιρετικά σημαντικός.


«Δεν μπορούμε να πούμε αν ο τάφος είναι βασιλικός μέχρι να τελειώσει η ανασκαφή. Είναι πολύ σημαντικός. Η σημαντικότητα του μνημείου ανεβαίνει και με το ψηφιδωτό που πρώτη φορά απαντάται σε ταφικό μνημείο» υπογράμμισε η αρχαιολόγος.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει τέταρτος θάλαμος ή κρύπτη, είπε πως «είμαστε αρκετά ψηλά. Υποθέσεις μπορεί να γίνουν. Θα έχουμε εικόνα μετά την ανασκαφή του τρίτου χώρου». Προσέθεσε πως η φθορά στο κέντρο του ψηφιδωτού δεν είναι φυσική φθορά.

Πηγή: crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου