Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Πρώτες φωτογραφίες που δείχνουν πάγο στον Ερμή


Για πρώτη φορά έρχονται στο φώς φωτογραφίες που δείχνουν ότι υπάρχει νερό σε μορφή πάγου, κοντά στον βόρειο πόλο του Ερμή!

Οι εικόνες, που πάρθηκαν από το MESSENGER της NASA, δείχνουν ότι ο πάγος που κρύβεται μέσα σε κρατήρες δημιουργήθηκαν πρόσφατα, και μπορεί ακόμη να δημιουργούνται από τις διαδικασίες που συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα, λένε οι ερευνητές


Περισσότερα από 20 χρόνια πριν, οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει τα πρώτα σημάδια πάγου κοντά στο βόρειο και τον νότιο πόλο του Ερμή, πράγμα βεβαίως που αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες στον πλανήτη φτάνουν στους 800 βαθμούς Fahrenheit (427 βαθμοί Κελσίου).
  [Water Ice On Mercury: Πώς βρέθηκε (Video)]

Στα τέλη του 2012, το MESSENGER που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ερμή, επιβεβαίωσε τις παρατηρήσεις ανακαλύπτοντας πάγο σε κρατήρες κοντά στο βόρειο πόλο του πλανήτη. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μετά την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων από τις μελέτες με θερμικά μοντέλα και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το φασματογράφο του υδρογόνου στο "κυνήγι" των νετρονίων από τον ανιχνευτή λέιζερ, η οποία μετράται η ανακλαστικότητα των συσσωρευμένων πάγων .

Τώρα η ομάδα του MESSENGER έχει συλλάβει εικόνες του πάγου για πρώτη φορά, εκμεταλλευόμενοι μικρές ποσότητες του ηλιακού φωτός που βλέπουν τους τοίχους των κρατήρων.

Η υφή του πάγου στο κάτω μέρος στον κρατήρα Προκόφιεβ των 70 μιλίων (113 χιλιόμετρα) δείχνει ότι ο πάγος έχει δημιουργηθεί σχετικά προσφάτως και όχι πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, λένε οι ερευνητές.

Εικόνες από άλλους κρατήρες υποστηρίζουν αυτή την ιδέα. Δείχνουν σκούρα επιθέματα, που πιστεύεται ότι πρόκειται να έχει καταψυχθεί οργανικό υλικό, που καλύπτει ο πάγος σε ορισμένες περιοχές.

"Αυτό το αποτέλεσμα ήταν μια μικρή έκπληξη, επειδή δείχνουν ότι οι αυτοί οι πάγοι στους πόλους του Ερμή είναι γεωλογικά νέοι", είπαν οι επιστήμονες.

Η Σελήνη φιλοξενεί επίσης πάγο μέσα μόνιμα σκιασμένους πολικούς κρατήρες, αλλά τα επιθέματα πάγου φαίνονται διαφορετικά από εκείνα στον Ερμή. Αυτό θα μπορούσε να είναι επειδή ο πάγος του Ερμή δημιουργήθηκε προσφάτως.

"Εάν μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί ένα σώμα μοιάζει διαφορετικά από ένα άλλο, αυτό θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε γνώσεις σχετικά με τη διαδικασία που κρύβεται πίσω από αυτό, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την ηλικία και την κατανομή του πάγου στο ηλιακό μας σύστημα", λένε οι επιστήμονες. "Αυτό θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά των πραγμάτων να πάμε μπροστά."

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geology.

Επιμέλεια: Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου