Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Δέκα χιλιόμετρα από τον κομήτη η Rosetta (Εικόνες)


Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) πριν πολλούς μήνες είχε εκτοξεύσει το διαστημικό σκάφος Rosetta, με στόχο να έρθει σε επαφή με ένα κομήτη που έχει την ονομασία 67P/Churyumov-Gerasimenko.



Το διαστημικό σκάφος έχει στείλει στη Γη μερικές από τις πλέον λεπτομερείς φωτογραφίες της επιφάνειας του κομήτη που έχουμε δει ποτέ. Επιπλέον έχει συλλέξει και άλλου είδους δεδομένα που αφορούν στον κομήτη, όπως για παράδειγμα το είδος των μορίων που εκπέμπονται.

Αυτά τα δεδομένα για παράδειγμα μπορούν να μας δώσουν μία ιδέα για το πως θα μύριζε ο κομήτης, αν μπορούσαμε να τον μυρίσουμε, και σύμφωνα με όσα λένε οι επιστήμονες, ο κομήτης μυρίζει πολύ άσχημα.

Ανακαλύφθηκε ότι διαθέτει αμμωνία, υδρόθειο, υδροκυάνιο σε συνδυασμό με διοξείδιο του άνθρακα και παγωμένο νερό. Οι επιστήμονες δεν περίμεναν από τους φασματογράφους του Rosetta να καταγράψουν τα παραπάνω δεδομένα σχετικά με τα μόρια που εκπέμπει και επομένως να μας δώσει μία ιδέα για το πως μυρίζει, τουλάχιστον όχι πριν ο κομήτης πλησιάσει αρκετά στον ήλιο και αρχίσει να θερμαίνεται.

Επίσης ανιχνεύτηκαν μεθανόλη, φορμαλδεΰδη και διοξείδιο του θείου, με τους επιστήμονες να ισχυρίζονται πως όσο πλησιάζει πιο κοντά στον ήλιο και θερμαίνεται, τόσο πιο πολύπλοκα μόρια θα μπορούν να ανιχνευτούν.


Αλλά αυτό που γυρεύουν οι επιστήμονες είναι κάτι περισσότερο, και αυτό είναι η συμβολή ή όχι των κομητών, στη δημιουργία της ζωής στον πλανήτη μας. Το νερό, είναι βασικό συστατικό της ζωής, και σε παγωμένη μορφή βρίσκεται σε κομήτες.

Το εκπληκτικό φιλμ του Tomek Bagiński με πρωταγωνιστές τους Aiden Gillen και Aisling Franciosi που έχει την ονομασία Ambition αποκαλύπτει τη πραγματική αποστολή του Rosetta, που είναι να εντοπίσει, να συνοδεύσει και να προσγειωθεί στην επιφάνεια του κομήτη, στα χνάρια του οποίο βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες. Ο ευρωπαϊκός ιχνηλάτης σε μία αποστολή που ξεκίνησε σαν ένα όνειρο, μετά από δεκαετίες σχεδιασμού, κατασκευής και πτήσεων στο ηλιακό μας σύστημα, έφτασε στον στόχο του.


Ο σκοπός της αποστολής; Να ξεκλειδώσει τα μυστήρια που κρύβονται στο παγωμένο αυτό σεντούκι θυσαυρού για 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια. Η μελέτη της δημιουργίας του και της ιστορίας του. Η εύρεση ενδείξεων για την δική μας προέλευση.


Από απόσταση 100 χιλιομέτρων, στα 50 και στα 30, και σήμερα, αψηφώντας όλες τις προσδοκίες μας, από μόλις 10 χιλιόμετρα απόσταση, το διαστημόπλοιο Rosetta συνεχίζει να μας γοητεύει και να μας προβληματίζει ευχάριστα με κάθε εικόνα και κάθε πακέτο δεδομένων που επιστρέφει.


Πηγή: Αποκάλυψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου