Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Εντυπωσιακή "νέα" επεξεργασμένη εικόνα της Ευρώπης


Η αινιγματική επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού του Διός σε μια προσφάτως επανεπεξεργασμένη εικόνα, αποτέλεσμα φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από το διαστημικό σκάφος "Γαλιλαίος" της NASA στα τέλη της δεκαετίας του 1990.    Εικόνα: NASA / JPL-Caltech / Οργανισμός SETI



Είναι η πρώτη φορά που η NASA δημοσιεύει μια εικόνα, αποτέλεσμα της χρήσης σύγχρονων τεχνικών επεξεργασίας.

Μια προηγούμενη, χαμηλότερης ανάλυσης εικόνα, είχε δημοσιευθεί το 2001, όπου τα χρώματα είχαν ενισχυθεί αισθητά. Η νέα εικόνα προσεγγίζει περισσότερο αυτό που το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δεί. Λάτρεις του διαστήματος είχαν φτιάξει δικές τους εκδόσεις, χρησιμοποιώντας τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, αλλά η NASA δεν είχε ποτέ στο παρελθόν δημοσιεύσει δική της εικόνα, χρησιμοποιώντας, όσο το δυνατόν, φυσικό χρώμα.

Η εικόνα δείχνει καθαρότερα το ανάγλυφο και τα σπασίματα που είναι διάσπαρτα σε όλη την επιφάνεια του πάγου, που καλύπτει την Ευρώπη. Έτσι τώρα οι επιστήμονες μπορούν να καταλάβουν καλύτερα αν τα καστανοκόκκινα κατάγματα, καθώς και άλλα σημεία, περιέχουν ενδείξεις για την γεωλογική ιστορία του Φεγγαριού του Διός, καθώς και τη χημεία του παγκόσμιου ωκεανού που θεωρείται ότι υπάρχει κάτω από τον πάγο.

Εκτός από την εικόνα, ένα νέο βίντεο εξηγεί το λόγο που η Ευρώπη αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της NASA για μελλοντική εξερεύνηση.


Κρυμμένη κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης είναι ίσως η πιο πολλά υποσχόμενη περιοχή στο ηλιακό μας σύστημα που οι επιστήμονες μπορούν να ψάξουν για περιβάλλοντα με συνθήκες, που είναι κατάλληλα για ζωή. Η αποστολή Galileo διαπίστωσε ότι κάτω από την επιφάνεια του πάγου υπάρχει ένας ωκεανός που αποτελείται από αλμυρό νερό με έναν βραχώδη πυθμένα. Η ανακύκλωση του υλικού μεταξύ του ωκεανού και του πάγου θα μπορούσε ενδεχομένως να παρέχει πηγές χημικής ενέργειας για να μπορεί να στηρίξει ενδεχομένως, απλές μορφές ζωής.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ευρώπη μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση:
http://solarsystem.nasa.gov/europa και jpl.nasa.gov

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου