Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Εκπληκτικές εικόνες μέσα από κρατήρα στη Β. Σιβηρία


Μια αποστολή στον νεοσυσταθείσα κρατήρα στη χερσόνησο Γιαμάλ στη Βόρειο Σιβηρία αναμένεται να ρίξει νέο φως για το πώς αυτή και άλλες παρόμοιες οπές  σχηματίστηκαν.




Οι ειδικοί που εργάζονται σε μια θεωρία, ότι υδρίτες αερίων προκάλεσαν υπόγειες εκρήξεις με τον ίδιο τρόπο, όπως εκρήξεις κάτω από τον Ατλαντικό Ωκεανό μπορεί να έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο του τριγώνου των Βερμούδων.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξοπλισμό αναρρίχησης για να φτάσουν στη βάση του κρατήρα στην οποία βρίσκεται μια λίμνη τουλάχιστον 10,5 μέτρα βάθος. Ο κρατήρας έχει βάθος 16,5 μέτρα μέχρι την λίμνη.

Επικεφαλής της νέας αποστολής, ο Βλαντιμίρ Πουσκάρεφ, διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου της Αρκτικής, δήλωσε στο Siberian Times: «Καταφέραμε να πάμε κάτω στον κρατήρα,  χρησιμοποιώντας αναρριχητικό εξοπλισμό, κάτι που είναι πιο εύκολο να το κάνουμε αυτό το χειμώνα, από ό, τι το καλοκαίρι.

«Πήραμε όλους τους ανιχνευτές και κάναμε μετρήσεις. Τώρα χρειαζόμαστε χρόνο για να επεξεργαστούμε όλα τα δεδομένα και μόνο τότε μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα ».









Εικόνες: Βλαντιμίρ Pushkarev / Ρωσικό Κέντρο της Αρκτικής εξερεύνησης

Στόν πάτο του κρατήρα είναι μια παγωμένη λίμνη. «Το βάθος της είναι περίπου 10,5 μέτρα, αλλά μπορεί να είναι βαθύτερη. Περιμένουμε ακριβείς πληροφορίες από τις μετρήσεις που λαμβάνονται από τους επιστήμονες », είπε ο Βλαντιμίρ Πουσκάρεφ.

Η έρευνα για τη μεγαλύτερη από τις τρείς γνωστές τρύπες στη βόρειο Σιβηρία ξεκίνησε από το Ρωσικό Κέντρο της Αρκτικής, και συμμετείχαν ειδικοί από σειρά ιδρυμάτων. «Έκαναν δοκιμές ραδιοεντοπισμού σε βάθος 200 μέτρων, με ανιχνευτές πάγου, εδάφους και αερίων. Τώρα όλοι πήγαν πίσω στα εργαστήρια τους για να επεξεργαστούν το υλικό».

«Στη συνέχεια, σχεδιάζουμε να εξερευνήσουμε τη γύρω περιοχή, συγκρίνοντας εικόνες από το διάστημα, ακόμα και εκείνες που λαμβάνονταν στη δεκαετία του 1980, για να καταλάβουμε αν υπήρχαν κάποια παρόμοια περιστατικά».






Ο κ Πουσκάρεφ ισχυρίστηκε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις θεωρίες για τον σχηματισμό του κρατήρα, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης από τον Ρώσο επιστήμονα Igor Yeltsov, αναπληρωτής επικεφαλής της Trofimuk Ινστιτούτου, ότι η θέρμανση πάνω στην επιφάνεια λόγω των ασυνήθιστα θερμών κλιματολογικών συνθηκών, και από κάτω , των γεωλογικών ρηγμάτων, οδήγησε σε μια τεράστια απελευθέρωση των ένυδρων αερίων, προκαλώντας την έκρηξη.

Όταν ο κρατήρας επισημάνθηκε για πρώτη φορά, νωρίτερα αυτό το έτος, πολλοί είπαν ότι συνδέεται μέχρι και με το φαινόμενο του Τριγώνου των Βερμούδων.

«Έχω ακούσει για αυτή την ιδέα, αλλά επαναλαμβάνω, πρέπει να εργαστούμε για ότι έχει υπάρχει μέχρι στιγμής καί όταν τελειώσουν οι εργασίες, μόνο τότε θα εξαχθούν ορισμένα σαφή συμπεράσματα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες και μέχρι τώρα δεν βλέπουμε τίποτα επικίνδυνο στην εμφάνιση τέτοιων οπών»», είπε ο κ Pushkarev.

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου