Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Το Philae αναπήδησε τρείς φορές μέχρι να σταθεροποιηθεί στον κομήτη


Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, το Philae προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην επιφάνεια του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, κατεβαίνοντας με ταχύτητα περίπου 2 mph (3,2 χιλιόμετρα ανά ώρα), με το πρώτο σήμα να το στέλνει στις 8:03 π.μ. PST (11.03 π.μ. EST), 18:03 ώρα Ελλάδος.




Τα ειδικά όμως άγκιστρα δεν κατάφεραν να αγκιστρώσουν στην επιφάνεια του κομήτη και λόγω της χαμηλής βαρύτητα του (εκατό χιλιάδες φορές μικρότερη από εκείνη της Γης), το σκάφος αναπήδησε και πέταξε περίπου ένα χιλιόμετρο πάνω από την επιφάνεια του κομήτη. Υπήρξε μετά μια δεύτερη, πιο ήπια αναπήδηση και κατόπιν μια τρίτη, με το Philae να βρίσκει μαλακή επιφάνεια και να καταφέρνει να σταθεροποιηθεί επιτέλους στον κομήτη, στις 24:00 ώρα Ελλάδος.


 Οι ελεγκτές της αποστολής πιστεύουν ότι το Philae αποβιβάστηκε σε μια οπή ή ρωγμή, περίπου δυο μέτρων διάμετρο και βάθος, με το σκάφος να στέλνει ήδη δεδομένα. Η επιστημονική ομάδα εργάζεται για τις επόμενες κινήσεις της.



«Το Philae είναι στην επιφάνεια και κάνει μια θαυμάσια δουλειά, λειτουργεί πολύ καλά, και μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επιτυχημένη προσεδάφιση,» δήλωσε ο Paolo Ferri, επικεφαλής της ESA των εργασιών της αποστολής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων, στο Darmstadt της  Γερμανίας.




Οι επιστημονικές ομάδες εξακολουθούν να εργάζονται για να επιβεβαιώσουν τη θέση και τη συνολική κατάσταση του σκάφους.

Ηλίας Σιατούνης
Πηγή: ESA, Daily mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου