Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Εορτασμός των 100 χρόνων από την ανακάλυψη του Μεγάλου Ναού με μια έκθεση


Η έκθεση «100 χρόνια του Μεγάλου Ναού: η Ιστορία της Ανακάλυψης» αναπλάθει, μέσα από πληροφορίες που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, τις πρώτες έρευνες που ξεκίνησαν πριν από έναν αιώνα από τον αρχαιολόγο και ανθρωπολόγο Manuel Gamio στον χώρο του Μεγάλου Ναού στο México-Tenochtitlan.



«Αυτή η έκθεση τονίζει την ανθρώπινη πλευρά του και το πάθος του για την αρχαιολογία», δήλωσε ο Teresa Franco, Γενικός Διευθυντής του Instituto Nacional de Antropologia e Historia (INAH - Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας), κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης.

«Ορισμένα από τα έγγραφα που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση αποτελούν αποδείξεις ότι μεταξύ της 6ης και της 16ης Μαΐου 1914, ο Gamio προσδιόρισε τα πρώτα κτιριακά κατάλοιπα του Μεγάλου Ναού στον ιερό χώρο του Tenochca. Αυτά τα ευρήματα ξεκίνησαν τις ανασκαφικές εργασίες, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και αποτελούν μέρος των κύριων δραστηριοτήτων του INAH».

Κεφαλή της θεάς Coyolxauhqui 

Πολύχρωμο αγγείο

Κεφαλή του θεού Xolotl

Ο αρχαιολόγος Eduardo Matos δήλωσε ότι η έκθεση παρουσιάζει και τιμά τρία θεμελιώδη ζητήματα: την ανακάλυψη του Gramio με τα πρώτα ευρήματα του Μεγάλου Ναού πριν από 100 χρόνια, την αντοχή των ανασκαφικών εργασιών σε αυτό τον ιερό χώρο μέσω του προγράμματος έρευνας που ξεκίνησε το 1978 με την ανακάλυψη του μονόλιθου του Coyolxauhqui και την 75η επέτειο του INAH που αποδίδει φόρο τιμής στον Eduardo Matos, σε αυτή την κεντρική προσωπικότητα της αρχαιολογίας και ανθρωπολογίας.

Ο Carlos Javier Gonzalez, διευθυντής του Museo del Templo Mayo (ΜΤΜ) επισήμανε ότι η έκθεση παρουσιάζει μερικά από τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν από τον Gamio όπως «Η Πομπή των Ανδρών», ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα, καθώς και την κεφαλή της θεάς Coyolxauhqui.

 Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης διαγράμματα του 16ου αιώνα από τα Γενικά Αρχεία των Ινδιών (Σεβίλλη, Ισπανία), που απεικονίζουν την Κεντρική Πλατεία της Πόλης του Μεξικού, καθώς και την έκταση που βρισκόταν ο Μεγάλος Ναός στην αποικιακή πόλη.

Το 1914, κατά τη διάρκεια κατεδάφισης σπιτιού που ήταν χτισμένο στη γωνία του δρόμου Santa Teresa και Siminario, βρέθηκαν τα κατάλοιπα προ-ισπανόφωνης περιόδου, όπως το κεφάλι ενός φιδιού που βρέθηκε στο κάτω μέρος των υπογείων του κτιρίου, καθώς και ένας τοίχος διακοσμημένος με λίθινα κρανία. Ο Gamio ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ήταν τα κτιριακά κατάλοιπα ερείπια του Ναού του Tláloc y Huitzilopochtli και η θέση διατηρήθηκε ως αρχαιολογική ζώνη και κατασκευάστηκε ένα μικρό εθνογραφικό μουσείο λίγα χρόνια αργότερα.


Πηγή: The Archaeology News Network, Ανασκαφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου