Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Άνοιξαν σαρκοφάγο 2500 ετών (Εικόνες και βίντεο)


Όταν άνοιξε το καπάκι της αιγυπτιακή σαρκοφάγου 2.500 ετών που ανήκει σε ένα 14χρονο αγόρι, γιο ιερέα της εποχής εκείνης, το οποίο πέθανε-για άγνωστο λόγο-περίπου 500 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού, ο J.P. Brown μπόρεσε να χαλαρώσει.




Ο συντηρητής στο Chicago's Field Museum και άλλοι τρεις επιστήμονες μόλις είχαν χρησιμοποιηθεί ειδικούς σφιγκτήρες για να ανοίξουν το εύθραυστο καπάκι. Φορώντας μπλε χειρουργικά γάντια, σήκωσαν αργά το καπάκι και βρήκαν τη σορό του αγοριού η οποία εξακολουθεί να παραμένει τυλιγμένη με το ύφασμα που είχε τοποθετηθεί τότε.

Το μόνο μέρος του σώματός του που είναι σε κοινή θέα είναι τα πόδια του 14χρονου καθώς οι επιστήμονες αδυνατούν να βγάλουν το χρυσό ζωγραφισμένο σάβανο από το πρόσωπό του, φοβούμενοι ότι η σορός θα μετατραπεί αμέσως σε...σκόνη.





"Ναι το ομολογώ, είχα άγχος. Όχι όμως ανάλογο κινηματογραφικών ηρώων με φόβο να μην...ζωντανέψει η μούμια",δήλωσε ο επιστήμονας J.P. Brown.



"Είναι απίστευτα εύθραυστο αλλά το μοναδικό με τις μούμιες είναι ότι δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα όσο διατηρούνται στις σαρκοφάγους. Δεν υπάρχει τίποτα σαν και αυτές, εάν προκαλέσουμε κάποια ζημιά δεν γίνεται να βάλουμε ξανά τα κομμάτια όπως ακριβώς ήταν", εξηγεί ο αιγυπτιολόγος Molly Gleeson.


Η σαρκοφάγος θα κλείσει ξανά ώστε να "ταξιδέψει" την επόμενη διετία σε δύο μουσειακές εκθέσεις: τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα εκτεθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος Αντζελες και το 2016 στο Μουσείο Φυσικής και Επιστήμης του Ντένβερ.



H σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε το 1920 στην Αίγυπτο. Από τότε βρίσκεται στο μουσείο του Σικάγου μαζί με άλλες 29.


Πηγή: Στ. Νικήτας, The Huffington Post , MSN, Ανασκαφή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου