Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Κινεζικό όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας για την καταστολή ταραχών


Το σύστημα WB-1, που χρησιμοποιεί κατευθυνόμενη ενέργεια για τη μη θανατηφόρα καταστολή ταραχών, παρουσίασε η China Poly Group Corporation στο πλαίσιο του Airshow China 2014.



Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Jane’s, το σύστημα είναι παρόμοιο  στο ADS (Active Denial System) της Raytheon. Αυτό που κάνει είναι να εκπέμπει ακτίνες οι οποίες θερμαίνουν τα μόρια νερού ακριβώς κάτω από το δέρμα, προκαλώντας πόνο. Σύμφωνα με κινεζικές πηγές, το δραστικό βεληνεκές του είναι 80 μέτρα, αλλά με αυξημένη παροχή ενέργειας μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο ένα χιλιόμετρο.

Το αμερικανικό ADS είχε παρουσιαστεί το 2007 και αποσταλεί στο Αφγανιστάν το 2010. Αν και στρατιωτικοί διοικητές είχαν ζητήσει επανειλημμένα τη χρήση του, αυτή δεν έγινε ποτέ λόγω φόβων ότι αυτή θα αξιοποιούνταν από την εχθρική προπαγάνδα. Επίσης, το 2012 εμφανίστηκαν αναφορές περί ανάπτυξης παρεμφερούς όπλου από τη Ρωσία, σε ινστιτούτο κοντά  στη Μόσχα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Jane’s, θεωρείται ότι το WB-1 ενδεχομένως να αναπτύσσεται με στόχο τη χρήση του από τις ναυτικές δυνάμεις, καθώς ένα τέτοιο όπλο με εμβέλεια ενός χιλιομέτρου θα παρείχε νέες δυνατότητες στην Κίνα όσον αφορά στις αξιώσεις της στις θάλασσες της Ανατολικής και της Νότιας Κίνας.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου