Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

«Θα επιστρέψουμε στο ναυάγιο τον νέο χρόνο»


Τη βεβαιότητά της για την ύπαρξη νέων σημαντικών ευρημάτων στον βυθό των Αντικυθήρων εξέφρασε για άλλη μια φορά η προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωση, στη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, που δόθηκε στον χώρο της ιστορικής βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Λασκαρίδη στον Πειραιά.




«Τα ευρήματα της νέας ανασκαφής των Αντικυθήρων είναι μεγάλα κυρίως γι' αυτά που υπόσχονται και υπονοούν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης
«Στόχος μου είναι να βγουν κι άλλα έργα τέχνης από τον βυθό καθώς αυτό το πλοίο δεν κουβαλούσε τρόφιμα αλλά θησαυρούς», δήλωσε η κ. Σίμωση, που επανέλαβε το όραμά της για τη δημιουργία μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

«Για την ύπαρξη 2ου ναυαγίου δεν είμαι σίγουρη. Δεν θέλω ακόμη να μιλήσω, δεν θέλω να πω κάτι αντιεπιστημονικό. Αυτοί οι άνθρωποι, τους οποίους ξέρω καλά από την υπηρεσία τόσα χρόνια, βουτούν στα 50 μέτρα. Γι' αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να περιμένουμε», είπε η κ. Σίμωση.

«Τα ευρήματα της νέας ανασκαφής των Αντικυθήρων είναι μεγάλα κυρίως γι' αυτά που υπόσχονται και υπονοούν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης, που συμμετέχει ως χορηγός στο εγχείρημα, το οποίο θα συνεχιστεί και το 2015 και αποτελεί τη συνέχεια της πρώτης εκείνης βουτιάς των σφουγγαράδων που το 1900 έφερε στο φως τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων. Για δύο σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τη νέα χαρτογράφηση του βυθού γύρω από το πρώτο ναυάγιο σε περίμετρο 200 μέτρων έκανε λόγο ο κύριος Λασκαρίδης, που μίλησε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Λασκαρίδη αλλά και για τη φιλόδοξη προσπάθεια της ένωσης σε έναν ενιαίο κατάλογο όλων των ναυτικών βιβλιοθηκών της Ελλάδας.


Πηγή: Ν. Παπανικολάου, Έθνος, Μ. Πουρναρά, Καθημερινή, Ανασκαφή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου