Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Καναδάς: Θερμή υποδοχή της έκθεσης για τους «’Ελληνες»


Με μια λαμπρή δεξίωση, οι “Ελληνες του Μόντρεαλ υποδέχτηκαν χθες Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου την έκθεση «Οι “Ελληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Pointe-à-Callière του Μόντρεαλ, με πολύτιμα εκθέματα, που ήρθαν απο 22 μουσεία της Ελλάδας και καλύπτουν ένα φάσμα 5000 χρόνων ελληνικής ιστορίας.




Το επίσημο γκαλά, που διοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Pointe-à-Callière και την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, άνοιξε ο πρόεδρος του Μουσείου, ΄Αντριου Μόλσον, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του ελληνικού πολιτισμού και την περιοδεία των σπάνιων αρχαιολογικών εκθεμάτων που ξεκινά απο την πόλη του Μόντρεαλ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Νικόλας Παγώνης, επισήμανε ότι η ελληνική παροικία του Μόντρεαλ είναι περήφανη που η έκθεση αρχίζει τη διαδρομή της στη Βόρεια Αμερική από την πόλη αυτή, επισημαίνοντας πως θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τα παιδιά της Ελληνικής Διασποράς.
Το «παρών» στην έκθεση έδωσε ο πρεσβευτής του Καναδά στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Πεκ, πρωτεργάτης της πραγματοποίησης αυτής της έκθεσης μαζί με τον ομόλογό του πρώην πρεσβευτή της Ελλάδας στον Καναδά, Ελευθέριο Αγγελόπουλο. Ο Καναδός πρεσβευτής σημείωσε πως η εν λόγω έκθεση είναι ένα κάλεσμα για τον τουρισμό στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η χώρα μας αποτελεί αναμφισβήτητα το λίκνο του δυτικού πολιτισμού.



Επίσης, υπογράμμισε ότι ο συντονισμός της έκθεσης ήταν μια τιτάνεια προσπάθεια, που αποδεικνύει τις θερμές διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Καναδά.
Ο νέος πρεσβευτής της Ελλάδας στον Καναδά, Γεώργιος Μαρκαντωνάτος, υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με τον Καναδά, ενώ τόνισε ότι τα μηνύματα της έκθεσης είναι πολλαπλά και κάνουν περήφανους τους Ελληνες για την πολιτιστική τους κληρονομιά. «Τα πεντακόσια και πλέον εκπληκτικά ευρήματα που προέρχονται απο τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την ελληνιστική περίοδο, μαρτυρούν την πολιτιστική επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο» ανέφερε.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία εκπροσωπεί την ελληνική πολιτεία στις εκδηλώσεις των εγκαινίων, τόνισε ότι η οργάνωση της έκθεσης με τόσα σημαντικά εκθέματα απο 22 μουσεία της Ελλάδας ήταν μια γιγαντιαία προσπάθεια που απαίτησε τον συντονισμό πολλών φορέων.
«Πρόκειται για μερικούς απο τους πιο σπουδαίους και εμβληματικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν ανακαλυφθεί στην Ελλάδα, πολύτιμοι θησαυροί που ήρθαν στο φως έπειτα απο μεγάλες αρχαιολογικές ανασκαφές, ενώ πολλά απο τα αντικείμενα δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Ελλάδος» είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια τόνισε ότι στην εποχή της ηλεκτρονικής εικόνας, είναι σημαντικό ο επισκέπτης να έρχεται σε επαφή με τα αληθινά εκθέματα, προκειμένου να μπορέσει να ερμηνεύσει καλύτερα το παρελθόν.
Ομιλίες για το περιεχόμενο της έκθεσης έκαναν τόσο η Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ όσο και η Ελένη Κόρκα, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών του ΥΠΠΟΑ. Εκ μέρους του δημάρχου του Μόντρεαλ, μίλησε η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ντέρος.

Η δεξίωση, παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά Γεώργιου Μαρκαντωνάτου, του γενικού προξένου της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νικόλαου Σιγάλα και εκπροσώπων της ελληνικής παροικίας, έκλεισε με μια περιήγηση των καλεσμένων στα πλούσια εκθέματα, που θα προβάλουν σε ενότητες τον ελληνικό πολιτισμό, στο Μόντρεαλ, μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Πηγή: crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου