Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Η Greenpeace ζητά συγγνώμη για την διαμαρτυρία στο Περού


Η περιβαλλοντική ομάδα της Greenpeace ζήτησε συγνώμη για την διαμαρτυρία της που οργανώθηκε στις αρχαίες Γραμμές της Νάσκα, μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών στην έρημο Νάσκα του Περού.



Η Greenpeace ζήτησε συγγνώμη αν η διαμαρτυρία της στον ιστορικό χώρο την περασμένη Δευτέρα αποτέλεσε «ηθική προσβολή» προς το λαό του Περού. Οι ακτιβιστές τοποθέτησαν γιγαντιαία γράμματα στο έδαφος κοντά στην φιγούρα ενός κολιμπρί, σχηματίζοντας την φράση «Ώρα για αλλαγή, το μέλλον είναι Ανανεώσιμο» ("Time for change, the future is renewable"). Το μήνυμα είχε ως στόχο να πιέσει τους διαπραγματευτές του ΟΗΕ στις συνομιλίες για το κλίμα που διοργανώνονται στη Λίμα.

Οι Γραμμές Νάζκα είναι ένα σύνολο γιγάντιων γεωγλύφων με εικόνες φυτών και ζώων, όπως πίθηκου, αράχνης και κολιμπριού, που έχουν ανασκαφεί στο έδαφος πριν από 1.500 χρόνια περίπου. Τα γεώγλυφα είναι ορατά πλήρως μόνο από μεγάλο υψόμετρο, στοιχείο που αποτελεί πηγή διαφόρων θεωριών σχετικά με το πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθούν από έναν αρχαίο πολιτισμό.


Greenpeace Περού Γραμμές Νάσκα. Ακτιβιστές της Greenpeace τοποθετούν τα γράμματα
 για να σχηματίσουν την φράση "time for change, the future is renewable."

Η περουβιανή κυβέρνηση προσπαθεί να έχει αυστηρό έλεγχο των επισκέψεων στο χώρο, που θεωρείται ευάλωτος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα προχωρήσει στην διεξαγωγή έρευνας με ποινικές ευθύνες για το περιστατικό ενώ θα προσπαθήσει να αποτρέψει τους ακτιβιστές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία να φύγουν από τη χώρα.

Η Greenpeace ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσει αν υπάρχει ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο και ότι θα παύσει να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες από αυτόν ως μέρος των εκστρατειών της. Επίσης, ο γενικός διευθυντής της Greenpeace, Kumi Naidoo θα μεταβεί στη Λίμα αυτήν την εβδομάδα για να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη στην περουβιανή κυβέρνηση.


Πηγή: The Archaeology News Network, Ανασκαφή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου