Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Τσουνάμι» χτύπησε το Voyager στο διαστρικό κενό (ηχητικό)

Ένα ιδιότυπο «τσουνάμι» δέχτηκε το διαστημόπλοιο Voyager 1 της NASA, σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ωστικό κύμα που έχει δεχθεί το σκάφος και οι ερευνητές που έχουν παρατηρήσει στο εξώτερο διάστημα.



«Οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται ότι το διαστρικό κενό είναι ομαλό και αθόρυβο. Αλλά αυτά τα κρουστικά κύματα φαίνεται να είναι πιο συχνά από ό, τι νομίζαμε», δήλωσε ο Ντον Gurnett, καθηγητής της φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.  Ο Gurnett παρουσίασε τα νέα δεδομένα την Δευτέρα, 15 Δεκέμβρη στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

Ένα «τσουνάμι» η «ωστικό κύμα» εμφανίζεται όταν ο ήλιος εκπέμπει μια στεφανιαία μαζική εκτίναξη, εξαπολύοντας  ένα μαγνητικό σύννεφο πλάσματος από την επιφάνειά του. Αυτό δημιουργεί ένα κύμα πίεσης. Όταν το κύμα τρέχει μέσα στο διάστημα, αυτό το πλάσμα διαταράσσετε από το ωστικό κύμα.

«Το «τσουνάμι» που χτυπάει το ιονισμένο αέριο που είναι εκεί έξω το κάνει να αντηχήσει να «τραγουδά «ή να πάλλεται όπως ένα κουδούνι,» δήλωσε ο Ed Stone, επιστήμονας του έργου για την αποστολή του Voyager στο California Institute of Technology στη Πασαντένα.



Αυτό είναι το τρίτο ωστικό κύμα που το Voyager 1 έχει δεχθεί. Η πρώτη φορά ήταν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2012, και το δεύτερο κύμα τον Απρίλιο και Μάιο του 2013, που αποκάλυψε μια ακόμα υψηλότερη πυκνότητα του πλάσματος. 

Το διαστημικό σκάφος έχει μετακινηθεί 250 εκατομμύρια μίλια (400 εκατομμύρια χιλιόμετρα) κατά το τρίτο συμβάν.

«Αυτό το αξιοσημείωτο γεγονός εγείρει ερωτήματα που θα ενθαρρύνει νέες μελέτες σχετικά με τη φύση των διαταραχών στο διαστρικό κενό», δήλωσε ο Leonard Burlaga, αστροφυσικός στο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA Center στο Greenbelt του Μέριλαντ, ο οποίος ανέλυσε το μαγνητικό πεδίο δεδομένων, που ήταν το κλειδί για αυτά τα αποτελέσματα .

Δεν είναι σαφές για τους ερευνητές το τι σημαίνει για την ασυνήθιστη μακροζωία του συγκεκριμένου κύματος. Επίσης, είναι αβέβαιο ως προς το πόσο γρήγορα το κύμα κινείται ή πόσο μεγάλη περιοχή καλύπτει.

Το δεύτερο κύμα βοήθησε τους ερευνητές να καθορίσουν το 2013 ότι ο Voyager 1 είχε αφήσει την Hλιόσφαιρα, την «φούσκα» δηλαδή που δημιουργεί ο ηλιακός άνεμος, που περιλαμβάνει τον ήλιο και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Το πυκνότερο πλάσμα και σε υψηλότερη συχνότητα, που βρέθηκε μέσα το Voyager, ήταν 40 φορές πυκνότερο από αυτήν που είχε μετρηθεί προηγουμένως. 
Αυτό ήταν το κλειδί στο συμπέρασμα ότι το Voyager είχε εισέλθει στο σύνορο της Hλιόσφαιρας, όπου κανένα άλλο διαστημόπλοιο έχει βρεθεί: Το διαστρικό διάστημα.

«Η πυκνότητα του πλάσματος είναι υψηλότερη όσο πιο μακριά πηγαίνει το Voyager ,» είπε ο Στόουν. «Είναι επειδή το διαστρικό κενό είναι πυκνότερο όσο το Voyager κινείται μακριά από την Hλιόσφαιρα, ή είναι από το ίδιο το κρουστικό κύμα; Δεν ξέρουμε ακόμα.»

Ο Gurnett, κύριος ερευνητής του οργάνου μέτρησης του κύματος πλάσματος στο Voyager, αναμένει ότι τέτοια κύματα διαδίδονται μακριά στο διάστημα, ίσως ακόμη και στο διπλάσιο της απόστασης του Ηλίου και του διαστημικού σκάφους που είναι τώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποστολή Voyager, επισκεφθείτε τη διεύθυνση:


Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου