Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

W5: Πυλώνες δημιουργίας άστρων


Πώς σχηματίζονται τα άστρα;



Εικόνες από την περιοχή σχηματισμού άστρων W5, όπως φαίνονται εδώ σε αυτή την καταπληκτική εικόνα του Infrared Survey Explorer (WISE) της NASA, παρέχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα τεράστια αστέρια κοντά στο κέντρο των κοιλοτήτων είναι μεγαλύτερα από τα αστέρια στις άκρες.

Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι ότι αυτά τα παλαιότερα άστρα βοηθούν στο σχηματισμό των νεότερων στην άκρη με το να εκτινάζουν θερμό αέριο προς τα έξω και καθώς αυτό συμπιέζει τα ψυχρά αέρια στο εξωτερικό, δημιουργεί άστρα.

Σε αυτή την χαρακτηριστική υπέρυθρη εικόνα φαίνονται οι θεαματική πυλώνες, που αφήνουν σιγά-σιγά να εξατμίζεται θερμό εκ ρέον αέριο. Το W5 είναι επίσης γνωστό ως IC 1848, και μαζί με το IC 1805 σχηματίζουν μια πολύπλοκη περιοχή σχηματισμού άστρων. Έχουν βαπτιστεί επίσης και Νεφελώματα της Καρδιάς και της Ψυχής.

Η παραπάνω εικόνα δίνει έμφαση σε ένα μέρος μόνο του W5, το οποίο εκτείνεται περίπου 2.000 έτη φωτός και που είναι πλούσιο σε σχηματισμό αστέρων. Το W5 βρίσκεται περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό της Κασσιόπης.

Ηλίας Σιατούνης
Image Credit: WISE, IRSA, NASA; Processing & Copyright : Francesco Antonucci 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου