Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ο Ήλιος υποδέχθηκε το 2015 με μια κολοσσιαία στεφανιαία οπή


O Ήλιος υποδέχτηκε το νέο έτος με μερικές μόνο εκλάμψεις κατηγορίας C κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του 2014. Αντ 'αυτού, ξεκινά το 2015 με μια τεράστια στεφανιαία τρύπα κοντά στο νότιο πόλο του.



Η φωτογραφία πάρθηκε την 1 Ιανουαρίου του 2015 από την Atmospheric Imaging Assembly (AIA)  του Ηλιακού Δυναμικού Παρατηρητηρίου (Solar Dynamics Observatory) της NASA, δείχνοντας την στεφανιαία τρύπα ως μια σκοτεινή περιοχή στο νότο.

Οι στεφανιαίες οπές είναι περιοχές του στέμματος, όπου το μαγνητικό πεδίο ξεφεύγει στο διάστημα αφήνοντας ένα κενό πίσω στην επιφάνεια. Τα σωματίδια που κινούνται κατά μήκος αυτών των μαγνητικών πεδίων μπορούν να ξεφύγουν και αυτά από τον Ήλιο. Αυτά που παραμένουν παγιδευμένα, θερμαίνονται βγάζοντας λάμψη και δίνοντάς μας αυτές τις όμορφες εικόνες του ΑΙΑ. Στα τμήματα του στέμματος, όπου τα σωματίδια ξεφεύγουν, η λάμψη τους είναι χαμηλότερη και η στεφανιαία τρύπα φαίνεται σκοτεινή.

Οι πρώτες εικόνες στεφανιαίων οπών λήφθηκαν για πρώτη φορά από αστροναύτες του διαστημικού σταθμού Skylab της NASA το 1973 και το 1974. Μπορούμε να τις δούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το σχήμα τους να αλλάζει συνεχώς. Η πολική στεφανιαία τρύπα μπορεί να παραμείνει ορατή για πέντε χρόνια ή και περισσότερο. Κάθε φορά που μια στεφανιαία τρύπα περιστρέφεται προς τη Γη μπορούμε να δούμε τα σωματίδια να ρέουν έξω από την οπή σαν ένα ρεύμα υψηλής ταχύτητας
.
Τα φορτισμένα σωματίδια στις ζώνες ακτινοβολίας της Γης επιταχύνονται όταν αυτά φτάνουν στη μαγνητόσφαιρα της Γης. Η επιτάχυνση των σωματιδίων μελετάται από την αποστολή της NASA, Van Allen.

O 24ος Ηλιακός Κύκλος εξασθενίζει, ο αριθμός των εκλάμψεων κάθε μέρα θα μειώνεται, αλλά οι στεφανιαίες οπές είναι μια άλλη πηγή διαστημικού καιρού που πρέπει να γίνει κατανοητός και προβλέψιμος.

Ηλίας Σιατούνης
Image Credit: NASA / SDO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου