Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Το Χάμπλ ανακάλυψε έναν Γαλαξία «τρίτου τύπου»


Σχεδόν δύο αιώνες αργότερα από τότε που ανακαλύφθηκε από τον Σκωτσέζο αστρονόμο James Dunlop το 1826, ο Γαλαξίας NGC 6861 είναι το δεύτερο φωτεινότερο μέλος μιας ομάδας γαλαξιών με το όνομα ο «Όμιλος Τηλεσκόπιον» – αλλιώς γνωστό ως Ομάδα NGC 6868 – στον μικρό αστερισμό του «Τηλεσκοπίου».


Αυτή η εικόνα της NASA / ESA από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρουσιάζει μερικές σημαντικές λεπτομέρειες του NGC 6861. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι ο δίσκος με σκοτεινές ζώνες που περιβάλλει το κέντρο του γαλαξία. Αυτές οι λωρίδες σκόνης είναι αποτέλεσμα των μεγάλων νεφών σωματιδίων σκόνης που επισκιάζει το φως που εκπέμπεται από τα άστρα πίσω τους.
Αυτές οι λωρίδες σκόνης είναι πολύ χρήσιμοι για τη μορφή που βλέπουμε τον γαλαξία από άκρη σε άκρη με το κεντρικό μέρος του στη μέση. Αυτές οι λωρίδες σκόνης δείχνουν έναν τυπικό σπειροειδή γαλαξία, αλλά ο αινιγματικός οβάλ σχηματισμός τους δείχνουν τα τυπικά ενός ελλειπτικού γαλαξία.

Είναι δηλαδή σπειροειδής ή ελλειπτικός; Η απάντηση είναι ότι δεν είναι τίποτα από αυτά. Ο NGC 6861 είναι ένας φακοειδής γαλαξίας, ένας τύπος δηλαδή που έχει τα χαρακτηριστικά και των δύο άλλων τύπων Γαλαξιών.
Οι σχέσεις μεταξύ αυτών των τριών ειδών Γαλαξιών δεν είναι ακόμη καλά κατανοητός. Ένα φακοειδές Γαλαξίας μας θα μπορούσε να είναι μια ξεθωριασμένη σπείρα που έχει ξεμείνει από φυσικό αέριο και έχασε τις σπείρες του, ή το αποτέλεσμα των δύο γαλαξιών που συγχωνεύονται. Όντας μέρος μιας ομάδας αυξάνει τις πιθανότητες για γαλαξιακή συγχώνευση, έτσι αυτό θα μπορούσε να είναι η περίπτωση για τον NGC 6861.

Ηλίας Σιατούνης

Image credit: ESA/Hubble & NASA; acknowledgement: J. Barrington

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου