Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Οι «Πυλώνες της Δημιουργίας» σε υψηλή ανάλυση από το Hubble


Παρά το γεγονός ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA έχει πάρει πολλές σαγηνευτικές εικόνες του σύμπαντος, μια φωτογραφία ίσως ξεχωρίζει περισσότερο.




Η περίφημη εικόνα των λεγομένων «Πυλώνων της Δημιουργίας», που ελήφθη το 1995, αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις τρεις γιγαντιαίες στήλες ψυχρού αερίου λουσμένου σε καυτό υπεριώδες φως μέσα σε ένα σύμπλεγμα νέων, τεράστιων άστρων σε μια μικρή περιοχή στο Νεφέλωμα του Αετού, ή Μ16.
Αν και αυτά τα χαρακτηριστικά είναι κοινά σε περιοχές σχηματισμού άστρων, οι δομές του M16 είναι μακράν η πιο φωτογενής και υποβλητική. Η εικόνα του Hubble είναι τόσο δημοφιλές που έχει εμφανιστεί σε ταινίες, σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε T-shirts και μαξιλάρια, ακόμη και σε γραμματόσημα.



Και τώρα, για τον εορτασμό της επερχόμενης 25ης επετείου της φωτογραφίας τον Απρίλιο, το Hubble αναθεωρηθεί τους περίφημους πυλώνες, παρέχοντας στους αστρονόμους μια πιο έντονη και ευρύτερη άποψη. Ως μπόνους, οι πυλώνες έχουν φωτογραφηθεί στο εγγύς υπέρυθρο φως, καθώς και στο ορατό φως. Η υπέρυθρη θέα μετατρέπει τους πυλώνες σε μια πιο απόκοσμη σιλουέτα με φόντο τα μυριάδες αστέρια. Αυτό συμβαίνει διότι η υπέρυθρη ακτινοβολία διαπερνά μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου και της σκόνης, εκτός από τις πυκνότερες περιοχές των πυλώνων. Τα νεογέννητα άστρα μπορεί να τα δει κανείς κρυμμένα μέσα τους πυλώνες.

Οι νέες εικόνες παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ.

Ηλίας Σιατούνης

Πηγή: nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου