Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η συνωμοσία του γάλακτος Μέρος 13ο Γάλα και δυσανεξία της λακτόζης

Η συνωμοσία του γάλακτος (Άρθρο του περιοδικού  ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ, τεύχος 126, Οκτώβριος 2004)   Μέρος 13ο  Γάλα και δυσανεξία της λακτόζης

Σε μια παρουσίαση κάποιων από τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση γάλακτος, δεν θα μπορούσε να λείπει το πιο κοινό από αυτά. Όπως καλά γνωρίζετε, το γάλα είναι μια τροφή που παράγεται από θηλαστικά ζώα για να τρέφουν τα μικρά τους, μέχρι να μπορούν να φάνε την κανονική τους τροφή και για την πέψη του απαιτούνται μια σειρά από ένζυμα, που συνήθως η φύση έχει φροντίσει να υπάρχουν στα νεογνά και στα μικρά των θηλαστικών ζώων. Ο άνθρωπος, για μια ακόμα φορά, παραβιάζει τη φύση και συνεχίζει να το καταναλώνει για όλη του τη ζωή. Βιολογικά όμως δεν είναι κατασκευασμένος να κάνει κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της γης.

Για την πέψη του γάλακτος είναι απαραίτητο ένα ένζυμο, η λακτάση, που διασπά ένα από τα βασικά σάκχαρα που υπάρχουν στο γάλα, τη λακτόζη. Η ικανότητα να παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός το ένζυμο αυτό χάνεται μετά την ενηλικίωση, σε λίγο διαφορετική ηλικία και σε διαφορετικό βαθμό για τον κάθε άνθρωπο.

Αν νοιώθετε συχνά φουσκώματα, έχετε αέρια ή επεισόδια διάρροιας, προσπαθήστε να θυμηθείτε τι είχατε φάει λίγο πριν. Υπήρχαν ανάμεσα στις τροφές που φάγατε γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα; Δοκιμάστε να τα κόψετε και παρατηρήστε τι γίνεται με τα συμπτώματά σας. Τα παραπάνω απλά συμπτώματα συνήθως είναι μόνο η αρχή. Στη συνέχεια, η ανεπάρκεια της λακτάσης, καθώς προδιαθέτει για ερεθισμό του εντερικού επιθηλίου και τη δημιουργία του συνδρόμου διαπερατού εντέρου, έχει συνδεθεί με ένα πλήθος από άλλα συμπτώματα και παθήσεις που έχουν συσχετισθεί με τα δύο αυτά εντερικά σύνδρομα.

Και κάτι ακόμα, ενδεικτικό της ύπαρξης ενός διατροφικού ιμπεριαλισμού. Έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η διάθεση των λαών βορειοευρωπαϊκής προέλευσης να επιβάλλουν τον τρόπο ζωής και της κουλτούρας τους, ως τον δυτικό τρόπο ζωής, σε όλους τους λαούς που θέλουν να συμμετάσχουν στην δημιουργία του παγκόσμιου χωριού. Η διάθεση αυτή, σε θέματα διατροφής, θα μπορούσε να εκδηλωθεί σαν η προώθηση της κατανάλωσης κάποιας τροφής που είναι κατάλληλη για τη δική τους γενετική κατασκευή σε όλους τους λαούς, ανεξάρτητα με το αν εκείνοι έχουν το βιολογικό υπόβαθρο για την πέψη της.

Το καλύτερο παράδειγμα για την ύπαρξη αυτού του διατροφικού ιμπεριαλισμού είναι το γάλα. Για τους ανθρώπους που κατάγονται φυλετικά από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, το γάλα είναι μια τροφή που μπορούν να πέψουν, καθώς η ανεπάρκεια της λακτάσης σε αυτούς κυμαίνεται (σύμφωνα με τη μελέτη) σε ποσοστά από 10-20% και 1-5% αντίστοιχα. Για κάποιους άλλους λαούς όπως π.χ. τους Ασιάτες ή του Αφρικανούς, το γάλα είναι μια τροφή που δεν μπορούν να πέψουν και γι' αυτό όχι μόνο δεν τους ωφελεί, αλλά τους προκαλεί επιπλέον προβλήματα υγείας. Και αυτό γιατί το 90-100% των ενηλίκων Ασιατών και το 97-100% των ενηλίκων Αφρικανών (τα ποσοστά κυμαίνονται σύμφωνα με τις μελέτες) δεν μπορούν να παράγουν επαρκείς ποσότητες λακτάσης. Η ανεπάρκεια αυτή, στην πορεία των αιώνων, με μηχανισμούς φυσικής εξέλιξης οδήγησε στον εξοστρακισμό του γάλακτος από το διαιτολόγιό τους.

Τι ισχύει για τους Έλληνες; Οι Έλληνες ανήκουν στην ομάδα ων μεσογειακών λαών, στους οποίους η ανεπάρκεια της λακτάσης κυμαίνεται, πάντα σύμφωνα με τη μελέτη, από το 60 έως το 90% των ενηλίκων.

Ή, με απλά λόγια, 6 με 9 στους 10 ενήλικους Έλληνες δεν μπορούν να "χωνέψουν" το γάλα. Όταν δε, το πιουν ή φάνε τροφές που το περιέχουν, π.χ. με τη μορφή σάλτσας από κρέμα γάλακτος, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα εκδηλώνουν κάποια συμπτώματα ή γενικά αρχίζουν να μην νοιώθουν καλά. Εσείς;

συνεχίζεται

Η συνωμοσία του γάλακτος Μέρος 14ο Ορισμένα άγνωστα στοιχεία για το γάλα… 

Η συνωμοσία του γάλακτος Μέρος 15ο Επίλογος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου