Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Το αρχαίο βασίλειο των κροκοδείλων

Μια εκπληκτική ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής παλαιοντολόγους του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.


Οι ερευνητές εντόπισαν τα απολιθώματα επτά άγνωστων μέχρι σήμερα ειδών κροκοδείλων που ζούσαν στις περιοχές που βρίσκεται σήμερα ο Αμαζόνιος πριν το μεγάλο ποτάμι της Νοτίου Αμερικής σχηματιστεί.

Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε ένα λεκανοπέδιο του Περού από το οποίο περνάει ο Αμαζόνιος. Ανάμεσα στα είδη υπήρχε και δύο πραγματικά τέρατα το μήκος των οποίων έφτανε τα οκτώ μέτρα ενώ το στόμα τους ήταν τεράστιο και έμοιαζε με φτυάρι. Ομως και τα υπόλοιπα είδη παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρον εξαιτίας των ξεχωριστών σε σχέση με τα σημερινά είδη ανατομικών χαρακτηριστικών τους.

Η ανακάλυψη είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται η ταυτόχρονη συνύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού διαφορετικών ειδών κροκοδείλων στην ίδια περιοχή. Αυτοί οι αρχαίοι κροκόδειλοι ζούσαν πριν από 13 εκ έτη όταν ακόμη δεν υπήρχε ο Αμαζόνιος ο σχηματισμός του οποίου υπολογίζεται ότι συνέβη πριν από περίπου δέκα εκ. έτη. Η περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο Αμαζόνιος αποτελούνταν ένα τεράστιο δίκτυο από έλη, λίμνες και ποτάμια όπου κυριαρχούσαν όλοι αυτοί οι κροκόδειλοι. Η ανακάλυψη προσφέρει επίσης στους ειδικούς νέα δεδομένα για την ιστορία του Αμαζονίου και της βιοποικιλότητας του. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B».

Πηγή: Το Βήμα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου