Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Πτώσεις μετεωριτών στη παράδοση των Αβοριγίνων της Αυστραλίας

Στην καρδιά της Αυστραλίας, σε μια απομακρυσμένη περιοχή νότια της Alice Springs, υπάρχουν μια δωδεκάδα περίεργες κατακρημνίσεις. Μην πίνετε το νερό της βροχής που μαζεύεται εκεί, διότι ένας δαίμονας της φωτιάς θα σας γεμίσει με ...σίδηρο!
Αυτό πιστεύουν τουλάχιστον οι ιθαγενείς Αβορίγινες, που η προφορική παράδοση τους πάει από γενιά σε γενιά.

Σύμφωνα με μια εργασία της Sarah Zielinski για το Πανεπιστήμιο Σμισθσόνιαν, το 1921, ένας άνδρας με το όνομα James M. Μίτσελ επισκέφθηκε την περιοχή Henbury,  με τον Αβοριγίνα οδηγό του να αρνήται να πάει κοντά στις εσοχές, λέγοντας ότι στην περιοχή εκεί είχε πέσει πυρκαϊά, "debil-debil" (διάβολος) από τον ουρανό και σκότωσε τα πάντα .

Δεκατρία χρόνια αργότερα, ο Μίτσελ επέστρεψε με νέους Αβοριγίνες οδηγούς, που και αυτοί όμως εξέφρασαν τον φόβο τους για την περιοχή. Είπαν ότι δεν θα κατασκηνώσουμε εντός δύο μιλίων από τις κατακρημνίσεις, και επίσης να μήν συλλέγουν το νερό που υπάρχει εκεί, διότι ένας “διάβολος φωτιά” θα τους γεμίσει με σίδηρο! Ο οδηγός το γνώριζε αυτό, γιατί ο παππούς του είχε δει το “διάβολο πυρκαϊά” να προέρχεται από τον Ήλιο.

Ο κρατήρας στο Henbury δημιουργήθηκε περίπου 4.700 χρόνια πρίν, όταν ένας μεγάλος  μετεωρίτης αποτελούμενος από σίδηρο πέρασε την ατμόσφαιρα και προσέκρουσε στο έδαφος σκορπώντας παντού θραύσματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν βρεθεί αρκετές παρόμοιες ιστορίες, που διάφοροι Αβορίγινες είπαν σε επισκέπτες κατά το πρώτο ήμιση του 20ου αιώνος.

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου