Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Το Δάσος του Αμαζονίου χάνει την ικανότητα του να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα

Η ικανότητα του δάσους του Αμαζονίου να απορροφά το υπερβολικό διοξείδιο του άνθρακα αποδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Για δεκαετίες, τα δάση και οι ωκεανοί έχουν “συλλαμβάνουν”, σε μεγάλο βαθμό ακόμη, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αν και αυτές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Αυτό έχει εξεπλήξει πολλούς επιστήμονες, αλλά έχει προκαλέσει επίσης προειδοποιήσεις ότι μια τέτοια ισχυρή "δεξαμενή άνθρακα" δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα.

Σε μια μελέτη30 χρόνων και καλύπτοντας 189.000 δέντρα κατανεμημένα σε 321 οικόπεδα στη λεκάνη του Αμαζονίου, οι ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία, ανέφερε ότι η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα στον Αμαζόνιο κορυφώθηκε στη δεκαετία του 1990, σε περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, και έκτοτε μειώθηκε κατά το ήμισυ.

Ο κύριος παράγοντας φαίνεται να είναι ότι η αρχική επιτάχυνση της ανάπτυξης που επιτάχυνε με την σειρά της το μεταβολισμό των δέντρων. Τα δέντρα ζούν γρηγορότερα και πεθαίνουν νεότερα,  όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδος καθηγητής Όλιβερ Φίλιπς δήλωσε: «Δάση ολόκληρα σε όλο τον κόσμο αλλάζουν. Τα δάση είναι μια τεράστια ευλογία για εμάς, αλλά πλέον δεν μπορούμε να βασιστούμε πάνω τους για να λύσουμε το πρόβλημα του άνθρακα.
«Αντ 'αυτού, οι μειώσεις των εκπομπών πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί επιτυχώς το κλίμα μας."


 Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου