Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Ξενάγηση - αναδρομή στο αρχαίο «βήμα» της Πνύκας

Πνύκα, η περιοχή όπου συγκαλούνταν η Εκκλησία του Δήμου, η συνέλευση των Αθηναίων, στην Αρχαία Αθήνα, από τον 6ο αιώνα μέχρι το τέλος του 4ο αιώνα π.Χ.. Ένας τόπος που άνθησε η Δημοκρατία και ανέδειξε την Αθήνα σε κέντρο του αρχαίου κόσμου, με αποκορύφωμα τον χρυσό αιώνα του Περικλή.

Ένας τόπος που μας έμαθε ότι δεν είμαστε απλοί θεατές των δρωμένων σε μία πολιτεία, αλλά παράγοντες των πολιτειακών φαινομένων: «άγομεν και αγόμεθα». Από το αρχαίο «βήμα» του ιερού χώρου αγόρευσαν σπουδαίοι πολιτικοί, στρατηγοί και ρήτορες όπως ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής, ο Δημοσθένης, κ.ά..

Πολύ γρήγορα, όμως, οι Αθηναίοι μεταβάλουν την Αθηναϊκή Συμμαχία σε αρχή, αυτό που ανησυχούσε τους Αθηναίους ήταν ο φόβος της αποστασίας. Έτσι, όσες πόλεις επιχείρησαν να επαναστατήσουν γνώρισαν την υποδούλωση, όπως η Μήλος. Μέσα από αυτό το πρίσμα, γεννιέται ένα ερώτημα που θα μπορούσε όλους να μας προβληματίσει κάποια στιγμή, αναλογιζόμενοι το μεγαλείο της Αθήνας, τον πλούτο της και την κραταιά της θέση: «Αθηναϊκή Δημοκρατία ή Ιμπεριαλισμός;»

Την Κυριακή 19 Απριλίου, σε μία προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα, η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια Γνώσης και Άθλησης» θα πραγματοποιήσει μια ξενάγηση στην Πνύκα διαφορετική από τις άλλες, με αναδρομή στην Αθήνα του Περικλή και στις σχέσεις της με τις υπόλοιπες πόλεις, στην Αθηναϊκή Συμμαχία και στον τρόπο που λειτουργούσε η Δημοκρατία. Θα ακουστούν απόψεις για τις αποστασίες των συμμάχων και για το δραματικό διάλογο των Αθηναίων με τους Μηλίους, που αποτελεί το πιο πυκνό κείμενο στην ιστορία της διακρατικής ζωής, αλλά και για τον τρόπο που λαμβάνονταν οι αποφάσεις στην Εκκλησία του Δήμου στην Πνύκα με φόντο τους λόφους των Μουσών και των Νυμφών. Τέλος, θα λάβει χώρα περιήγηση, επίσης, στο κόσμο των Μουσών και των Νυμφών σε μία αναζήτηση των δυνάμεων που κρύβουμε μέσα μας....

«Αρχαία Μονοπάτια»

Πέρα από τις αρχαιολογικές και ιστορικές πληροφορίες, τη μυθολογία και τη φιλοσοφία, τα «Αρχαία Μονοπάτια» έχουν ως στόχο να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, να γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης των Αρχαίων και να δώσουν ένα κίνητρο στον φίλο -επισκέπτη να ενεργοποιήσει ή να αναζητήσει εσωτερικές ατραπούς, άγνωστες μέχρι τώρα,  και μέσα από αυτή τη διαδικασία να θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας. Ζητούμενο δεν είναι η στεγνή παράθεση ιστορικών στοιχείων που ο καθένας μας μπορεί εύκολα να πληροφορηθεί, ούτε μία αφηρημένη συσσώρευση γνώσεων και μία κλασική ξενάγηση σε αρχαιολογικούς τόπους.

Βασική επιδίωξη είναι η διαφορετική θέαση ενός τόπου, που μπορεί να εμψυχώσει, να καθοδηγήσει, να προβληματίσει, έτσι ώστε ο επισκέπτης να φύγει με ερωτήματα για τη ζωή του και να μπει στη διαδικασία να τα απαντήσει. Η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» θέλει να γίνει οδηγός για ένα νέο τρόπο ζωής που θα επηρεάσει τον σημερινό πολίτη και θα τον κάνει να σκεφθεί ότι οι αξίες, ο τρόπος ζωής και η οργάνωση της κοινωνίας του θα πρέπει να ορίζονται από τον ίδιο.

Ο πολιτισμός μας εξελίσσεται και εμπνέει, μας εκπαιδεύει στην ομορφιά και συνεπώς μας καλεί να βιώσουμε ό,τι μας άφησε... τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, την ηθική, τις αρετές. Η εναλλακτική ομάδα δράσης με κοινωνικό χαρακτήρα έχει  τη φιλοδοξία, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να μάθουμε να ζούμε καλύτερα, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν.

Πληροφορίες

Ξενάγηση στην Πνύκα, Κυριακή 19 Απριλίου. Ώρα συνάντησης:11.45 π.μ. (γνωριμία- τόπος ραντεβού μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαδιάρη). Ώρα έναρξης: 12.00. Θέμα: «Αθηναϊκή Δημοκρατία ή Ιμπεριαλισμός;», θα ακολουθήσει άθληση με τοξοβολία και εν συνεχεία θα γίνει συζήτηση με τους συμμετέχοντες.  Πρόσκληση: 3 ευρώ το άτομο. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6979566474 ή στο email efitriiri@yahoo.gr


Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου