Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ιωάννης Καποδίστριας στην μεγάλη οθόνη

Τον Σεπτέμβριο του 2015 πρόκειται να αρχίσουν τα γυρίσματα μιας ταινίας αφιερωμένης στον Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας και επί σειρά ετών υπουργό Εξωτερικών της Ρώσικης Αυτοκρατορίας. Τίτλος της, φυσικά, «Ιωάννης Καποδίστριας».

Την ταινία πρόκειται να σκηνοθετήσει ο Τάσος Λέρτας, δημιουργός της ταινίας «Ντοκουμέντο - Η μάχη της Αθήνας», που πήρε το Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών από 106 χώρες, στο Διεθνές Φεστιβάλ στενόις συνεργάτης του Νίκου Τζίμα στον «Ανθρωπο με το γαρύφαλλο».

Οπως φαίνεται ο «Ιωάννης Καποδίστριας» θα είναι μια μεγάλη παραγωγή. Τρεις χώρες συμμετέχουν στη δημιουργία της: η Ελλάδα, η Ρωσία αλλά και η Ελβετίας, καθώς ο Ιωάννης Καποδίστριας, συνέβαλε στην οργάνωση και συγκρότηση του ανεξάρτητου κράτους της Ελβετίας, με την καθιέρωση του Συντάγματος των Καντονίων που ισχύει ως σήμερα. Στην Ελβετία ο Καποδίστριας θεωρείται εθνικός ήρωας.

Επίσης, στο πλαίσιο δημιουργίας της ταινίας θα ολοκληρωθεί 20λεπτό ντοκιμαντέρ που θα προηγηθεί της εξαγωγής της στις κινηματογραφικές αίθουσες. Θα περιέχει αποσπάσματα αναφορά στο σενάριο αλλά και στο χρονικό των γυρισμάτων που θα πραγματοποιηθούν σε πολλές τοποθεσίες της Ελλάδας (Αθήνα, Ναύπλιο, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Αίγινα) αλλά και του εξωτερικού: Ζυρίχη, Παρίσι, Αγία Πετρούπολη και άλλες πόλεις της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει την προώθηση της ταινίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και τη ρωσική πλευρά, ώστε η ταινία να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016, έτος σταυροδρόμι για τις σχέσεις των δυο χωρών Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς τη συγκεκριμένη χρονιά η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα στην Ρωσία και αντίστροφα.

Αναλυτικότερα ο διευθυντής του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα κ. Κούπρικοβ υποδέχτηκε στο γραφείο του τον κ. Λέρτα για να συζητήσει μαζί του την ελληνορωσική συνεργασία δίνοντας βάρος στο θέμα των γυρισμάτων. Ο κ. Λέρτας ενημέρωσε τον κ. Κούπρικοβ για τις λεπτομέρειες του σεναρίου, που προσεγγίζει τόσο τον πολιτικό, όσο και τον άνθρωπο Καποδίστρια, φωτίζοντας διαφορετικές πλευρές της πολυσήμαντης ζωής του.

Την παραγωγή της ταινίας έχει αναλάβει από ελληνικής πλευράς η Sound and Picture Ltd. ενώ στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα γυρίσματα της ταινίας ο  πρόεδρος της Κρατικής Ταινιοθήκης Ρωσίας (Γκοσφιλμοφόντ) κ. Μποροντατσιόβ Νικολάι συναντήθηκε με τον συμπαραγωγό Ξενοφώντα Λαμπράκη, ο οποίος του επέδωσε αντίτυπο του σεναρίου του Τάσου Λέρτα.

Στην ταινία θα συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες και Ρώσοι ηθοποιοί. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν οι πρωταγωνιστές της ταινίας, καθώς και το ποιος θα ενσαρκώσει τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Πηγή: Το Βήμα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου