Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ιράκ: Με ανασκαφές και ευρήματα η απάντηση των αρχαιολόγων στην ISIS

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ανεπανόρθωτες καταστροφές που προκαλούν οι τζιχαντιστές σε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μία ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στέλνει το δικό της μήνυμα καταδίκης με τον πλέον σαφή τρόπο: συνεχίζει τις έρευνες στο Ιράκ, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα.

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταστρέψει σημαντικά μνημεία στην αρχαία πόλη Χάτρα, ισοπέδωσαν με μπουλντόζες την 3.000 ετών πόλη Νιμρούντ, ένα πραγματικό στολίδι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εισέβαλαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Μοσούλης, συνθλίβοντας ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς, ενώ από την οργή τους δεν γλίτωσε ούτε ο αρχαιολογικός χώρος της Χορσαμπάντ, πρωτεύουσας των Ασσυρίων.

Η αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πραγματοποιεί έρευνες κοντά στην αρχαία πόλη Ουρ, κοντά στις εκβολές του Τίγρη και του Ευφράτη και η οποία στη «Γένεσις» αναφέρεται ως τόπος γέννησης του Αβραάμ.

Το τελευταίο τρίμηνο των ανασκαφών, ο επικεφαλής της ομάδας Στιούαρτ Κάμπελ, η δρ. Τζέιν Μουν και ο δρ. Ρόμπερτ Κίλικ έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, ανάμεσά τους επιγραφές που αποδεικνύουν τη λειτουργία σχολής, στην οποία πριν 3.500 χρόνια εκπαιδεύονταν οι δημόσιοι λειτουργοί. Η σχολή ήταν τμήμα ενός κτηριακού συγκροτήματος, που είχε το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.

Επίσης, αποκαλύφθηκαν δεκάδες κινητά ευρήματα τα οποία οι αρχαιολόγοι παρέδωσαν στο αρχαιολογικό μουσείο του Ιράκ.

«Εάν οι τζιχαντιστές πιστεύουν ότι θα διαγράψουν την ιστορία, εμείς εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί» δήλωσε η Μουν, περιγράφοντας τους ιρακινούς συναδέλφους της ως ευρηματικούς και ιδιαίτερα «ανθεκτικούς» σε δύσκολες στιγμές.

«Όλοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις καταστροφές των τζιχαντιστών. Το θλιβερό είναι ότι δεν μπορείς να αποτρέψεις τους σκόπιμους βανδαλισμούς που προκαλούν πολύ καλά οπλισμένοι φανατικοί» πρόσθεσε.

Η αρχαία πόλη Ουρ «είναι τεράστιας ιστορικής σημασίας» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Στιούαρτ Κάμπελ, μεταφέροντας τον αποτροπιασμό των κατοίκων για τις καταστροφές των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.


Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου