Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Αρχαίο σύμπλεγμα ηφαιστείων ανακαλύφθηκε ανοικτά του Σίδνεϊ (Βίντεο)


Τέσσερα αρχαία ανενεργά ηφαίστεια που χρονολογούνται 50 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκαν στο βυθό του ωκεανού στην Αυστραλία.



Βρέθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας για ψάρια και αστακούς αναπαραγωγής. Το σύμπλεγμα ηφαιστείων βρίσκεται 250 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του  και θεωρείτε σημαντικό εύρημα από τους επιστήμονες.

"Φαίνονται στην οθόνη αυτά τα τέσσερα απίστευτα ηφαίστεια που μοιάζουν με εξώφυλλο ενός βιβλίου γεωλογίας...αν παραμερίζαμε τον ωκεανό και μπορούσαμε να το δούμε για λίγα δευτερόλεπτα, είναι μια αξιόλογη δομή," είπε ο καθηγητής Iain Suthers.








Μέ 20 χιλιόμετρα μήκος και 6 χιλιόμετρα πλάτος, τα ηφαίστεια που βρίσκονται περίπου πέντε χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θαλάσσης, πιστεύετε ότι δημιουργήθηκαν όταν η γύρω περιοχή κατέρρευσε και σχηματίστηκε ο κρατήρας, σύμφωνα με το abc.net.au.

"Η ιστορία μας λέει για το πώς η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία διαχωρίστηκε περίπου 40 με 80.000.000 χρόνια πριν", δήλωσε ο καθηγητής Richard Arculus του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου. "Η ανακάλυψη θα οδηγήσει τους επιστήμονες να προγραμματίσουν μια μελλοντική εξερεύνηση του πυθμένα της θάλασσας ώστε να μπορέσουν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του φλοιού της Γης."


Το μεγαλύτερο από τα ηφαίστεια είναι 1,5 χιλιόμετρα σε μήκος και 700 σε ύψος.

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου