Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στο διάστημα προκαλεί την ισχυρότερη έκρηξη μετά το Big Bang


Σε ένα μακρινό σμήνος γαλαξιών έλαβε χώρα η πιο ισχυρή έκρηξη που συνέβη μετά τη "Μεγάλη Έκρηξη".


Εικόνες από αυτό το κατακλυσμιαίο γεγονός που συνέβη σε απόσταση 2,6 δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά, αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά χάρη σε ένα συνδυασμό εικόνων και δεδομένων από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και του Παρατηρητηρίου Chandra X-Ray, σύμφωνα με το abc.net.au.


Οι εικόνες παρουσιάζουν μια θεαματική λάμψη φωτεινού μπλε και φθορίζων ροζ τα οποία έχουν μέγεθος 600.000 έτη φωτός το καθένα. Οι μπλε περιοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις ακτίνες Χ, είναι γεμάτες με τεράστιες ποσότητες θερμών αερίων, που σε αυτό το μακρινό σμήνος γαλαξιών μπορεί να φαίνεται σαν μια εντυπωσιακή αστρονομική φωτογραφία, αλλά μέσα στο εσωτερικό του βρίσκεται μια τεράστια έκρηξη που μαίνεται τα τελευταία 100 εκατομμύρια χρόνια.

Το φωτεινό μπλέ που φαίνεται στην εικόνα έχει την τρομακτική μάζα ίση με ένα τρισεκατομμύριο Ήλιους γεμάτο με μαγνητικά εξαιρετικά υψηλής ενέργειας ηλεκτρόνια που εκπέμπουν ραδιοκύματα, τα οποία εντοπίστηκαν από το Πολύ Μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο του Array.

Η ενέργεια που παράγει αυτό το τρομακτικό γεγονός είναι ίση με αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια εκρήξεις ακτίνων γάμμα και σαν να μην έφτανε αυτό στο επίκεντρο αυτής της κολοσσιαίας δίνης βρίσκεται η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στο γνωστό σύμπαν - ένα τέρας επικών διαστάσεων με μάζα πάνω από 10 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ηλίου μας, η οποία ευθύνεται για την γιγάντια έκρηξη.

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, γαλαξίες του σμήνους πιστεύεται ότι περιέχουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα τους. Οι αστρονόμοι προσπαθούν, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμα να "δούν" την κεντρική μεγάλη μαύρη τρύπα του συστήματος.

Το σμήνος γαλαξιών ονομάζεται MS 0735,6 + 7421 και βρίσκεται 2,6 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλις.

Ηλίας Σιατούνης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου