Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Αποκάλυψη-βόμβα Wikileaks για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι! Τι σημαίνει η ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ


Σε μια αποκάλυψη βόμβα προχώρησε το Wiki Leaks.



Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση του στο twitter, η δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ενεργοποιεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για την τρομοκρατία.

Ειδικότερα, ο κ. Ολάντ είπε σε διάγγελμα του ότι επρόκειτο για «πράξη πολέμου» ενώ έκανε λόγο για οργανωμένες επιθέσεις που σχεδιάστηκαν στο εξωτερικό, αλλά πραγματοποιήθηκαν με βοήθεια και από το εσωτερικό της χώρας. «Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου (…) η οποία πραγματοποιήθηκε από το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), οργανώθηκε στο εξωτερικό με συνεργούς στο εσωτερικό, που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα λοιπόν το wikileaks η αναφορά του Γάλλου προέδρου, μεταξύ άλλων, σε «πόλεμο» ενεργοποιεί το συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης του ΝΑΤΟ ανοίγοντας το δρόμο για… συλλογική άμυνα…










Τι σημαίνει το άρθρο 5

Το άρθρο 5 είναι η βάση μιας θεμελιώδους αρχής της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας. Προβλέπει ότι εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ γίνει θύμα ένοπλης επίθεσης, όλα τα μέλη της Συμμαχίας θα λάβουν υπόψιν την πράξη βίας ως μια ένοπλη επίθεση εναντίον όλων των μελών και θα αναλάβουν την δράση που κρίνουν απαραίτητη ώστε να συνδράμουν το μέλος που έχει δεχθεί την επίθεση.

Πρόκειται για την αρχή της συλλογικής άμυνας.

Πηγή: crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου